SATSO'da “Sigorta Acentelerinin Geleceği” konferansı

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyet gösteren ve çoğunluğunu sigorta aracılık hizmetleri ve finans sektör temsilcilerinin oluşturduğu 16. Meslek Komitesi çalışmalarıyla üyelerine hizmet çıtasını yükseltiyor.

Sigorta Acentelerinin sorunları ve mesleğin geleceğine yönelik faaliyetleri kapsamında “Sigorta Acentelerinin Geleceği” konulu bir konferans düzenledi. Ev sahipliğini Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Emrullah Terzioğlu, 16. Meslek Komitesi Başkanı Mustafa Tekneci, Komite Başkan Yardımcısı Fazilet Neşe Akma, Meclis Üyeleri; Ayhan Akdağcı, Oktay Topçu ve Zafer Yıldırım ile Komite Üyelerinin yaptığı konferansa çok sayıda sektör temsilcisi iştirak etti.

“Geleceği parlak ufku açık bir Sakarya”
Toplantının açılış konuşmasını yapan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Yiğit Ateş, Oda ve komite çalışmaları hakkında bilgi vererek, “Odamız, 34 meslek komitesi ile 15 bin üyesine, ilimize ve ülkemize katkı sağlamak adına gayretlerini sürdürüyor. Sakarya hızla gelişen bir il. İhracatta yüzde 269’luk bir artış ile geleceği parlak ufku açık bir il olarak hedeflerimiz doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hizmetlerimiz çerçevesinde en önemli paydaşlarımız olan meslek komitelerimizin talepleri bizim için her zaman önemlidir. 16. Meslek Komitemiz de sektör adına başarılı çalışmalar yürüten komitelerimiz arasındadır. Konferansımızın sektörümüz, ilimiz ve ülkemiz adına hayırlı olsun” dedi.


“Acente sorunları”
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası 16. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Oktay Topçu da sigorta acentelerinin sorunları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Topçu, “Biz acentelerin dertleri herkesin malumu olan bir durumdur, buradaki tüm katılımcılar bu durumu iliklerine kadar hissetmektedir. Sektörün anayasası olarak kabul edilen 5684 sayılı kanun ile düzenlenen yönetmelikler çıktığı günden bu güne kadar defalarca değişikliğe uğramış ve her seferinde umutla daha iyiye gideceği düşünülürken sorunlarımız kartopu misali büyümüş ve çığ haline gelmiştir. Bir sigorta acentesi olmak için Meslek yüksekokulunun ilgili bölümünden ya da dört yıllık üniversite mezunu olmak, mesleki deneyim, SEGEM, TOBB levha kaydı gibi aslında sektörün disipline edilmesi için bizce de olması gereken kurallar varken git gide daha disiplinli olması beklenirken, bugün her yerde çarşıda, pazarda, fabrikada, tüpçü de, emlakçı da, otoparklarda, oto yıkama da, tahsilat noktalarında ve hatta canlı hayvan satan yerlerde bile pervasızca tabela asarak sigorta satılmaktadır. Peki sektörün içinde olmayanlar ve bu işleri yapanlarla nasıl mücadele edeceğiz işte bütün sorun da burada başlıyor. SAİK bu konuda yetkili değil. Biz de bu noktada haklı olarak diyoruz ki; daha fazla yetkili bir kurum olmak için mücadele etmeliyiz ya da başka bir yol bulmalıyız. Tüm aracıları bir çatı altında buluşturmak için çalışma yapmalıyız’’ diye konuştu.


<font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><strong>&ldquo;Acente sorunları&rdquo;</strong><br />Sakarya  Ticaret ve Sanayi Odası 16. Meslek Komitesi&rsquo;nden Meclis &Uuml;yesi Oktay  Top&ccedil;u da sigorta acentelerinin sorunları ile ilgili değerlendirmelerde  bulundu. Top&ccedil;u, &ldquo;Biz acentelerin dertleri herkesin malumu olan bir  durumdur, buradaki t&uuml;m katılımcılar bu durumu iliklerine kadar  hissetmektedir. Sekt&ouml;r&uuml;n anayasası olarak kabul edilen 5684 sayılı kanun  ile d&uuml;zenlenen y&ouml;netmelikler &ccedil;ıktığı g&uuml;nden bu g&uuml;ne kadar defalarca  değişikliğe uğramış ve her seferinde umutla daha iyiye gideceği  d&uuml;ş&uuml;n&uuml;l&uuml;rken sorunlarımız kartopu misali b&uuml;y&uuml;m&uuml;ş ve &ccedil;ığ haline  gelmiştir. Bir sigorta acentesi olmak i&ccedil;in Meslek y&uuml;ksekokulunun ilgili  b&ouml;l&uuml;m&uuml;nden ya da d&ouml;rt yıllık &uuml;niversite mezunu olmak, mesleki deneyim,  SEGEM, TOBB levha kaydı gibi aslında sekt&ouml;r&uuml;n disipline edilmesi i&ccedil;in  bizce de olması gereken kurallar varken git gide daha disiplinli olması  beklenirken, bug&uuml;n her yerde &ccedil;arşıda, pazarda, fabrikada, t&uuml;p&ccedil;&uuml; de,  emlak&ccedil;ı da, otoparklarda, oto yıkama da, tahsilat noktalarında ve hatta  canlı hayvan satan yerlerde bile pervasızca tabela asarak sigorta  satılmaktadır. Peki sekt&ouml;r&uuml;n i&ccedil;inde olmayanlar ve bu işleri yapanlarla  nasıl m&uuml;cadele edeceğiz işte b&uuml;t&uuml;n sorun da burada başlıyor. SAİK bu  konuda yetkili değil. Biz de bu noktada haklı olarak diyoruz ki; daha  fazla yetkili bir kurum olmak i&ccedil;in m&uuml;cadele etmeliyiz ya da başka bir  yol bulmalıyız. T&uuml;m aracıları bir &ccedil;atı altında buluşturmak i&ccedil;in &ccedil;alışma  yapmalıyız&rsquo;&rsquo; diye konuştu.<br /><br /><br /></font>
“Trafik sigortaları önemli”
Trafik sigorta poliçelerinin acenteler için önemine değinen Topçu, “Katıldığımız bazı toplantılarda bazı katılımcılar trafik sigortası satmasak ta olur gibi, 250-300 bin üretimin altında ki acentelerin kapanması gerektiği gibi cümleler sarf etmekte. Bir market için ekmek ne ise, yumurta ne ise, süt, yağ, şeker ne ise biz acenteler için de trafik sigortası odur. Müşterimize ulaşmamızı sağlayan en önemli üründür. Ve adı sigorta olan bir ürünü satmamayı düşünmek başka amaçlara hizmet etmektir. Bir diğer konu belirli bir üretimin altında ki acentenin kapanması konusunda da açıkça ifade etmek gerekir ki bu konu serbest piyasa, ticaret kanunu vesaire üzerinden değil bu küçük denilen ve tamamı kanunlara uygun çalışıp, vergi ve SGK kaydı olan acentelerdir. Unutmayalım ki; her sektörün küçüğü büyüğü vardır. Küçük ölçekliler olduğu için diğerleri orta ölçekli ve büyük ölçeklidir'' dedi.

“Sakarya acente sayısında ideal”
TOBB Sigorta Acenteleri İcra Kurulu (SAİK) Başkanı Hüseyin Kasap ise, ”Türkiye’deki sigorta acentelerine baktığımızda gerçek kişi acente sayısı 7 bin 392, tüzel kişi acente sayısı 8 bin 294 ile toplam ise 15 bin 686’dır. Ülke genelinde 30 milyon 896 bin potansiyel sigortalı yaşamaktadır. Sakarya ilinde 393 bin 974 potansiyel sigortalı yaşamaktadır. 46 bin istihdam eden sigorta sektöründe kapasitenin yüzde 38’i kullanılabiliyor. Sakarya ili acente verileri incelendiğinde gerçek kişi acente sayısı 66, tüzel kişi acente sayısı 79 ile toplam 145’tir. Bölgenin acente taşıma kapasitesi ise 104 ila 140 aralığındadır. Yani Sakarya sigorta acente yoğunluğu konusunda sınırlar dahilindedir. İdeal rakamlar söz konusudur” ifadelerini kullandı
<font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><strong>&ldquo;Trafik sigortaları &ouml;nemli&rdquo;</strong><br />Trafik  sigorta poli&ccedil;elerinin acenteler i&ccedil;in &ouml;nemine değinen Top&ccedil;u,  &ldquo;Katıldığımız bazı toplantılarda bazı katılımcılar trafik sigortası  satmasak ta olur gibi, 250-300 bin &uuml;retimin altında ki acentelerin  kapanması gerektiği gibi c&uuml;mleler sarf etmekte. Bir market i&ccedil;in ekmek ne  ise, yumurta ne ise, s&uuml;t, yağ, şeker ne ise biz acenteler i&ccedil;in de  trafik sigortası odur. M&uuml;şterimize ulaşmamızı sağlayan en &ouml;nemli  &uuml;r&uuml;nd&uuml;r. Ve adı sigorta olan bir &uuml;r&uuml;n&uuml; satmamayı d&uuml;ş&uuml;nmek başka ama&ccedil;lara  hizmet etmektir. Bir diğer konu belirli bir &uuml;retimin altında ki  acentenin kapanması konusunda da a&ccedil;ık&ccedil;a ifade etmek gerekir ki bu konu  serbest piyasa, ticaret kanunu vesaire &uuml;zerinden değil bu k&uuml;&ccedil;&uuml;k denilen  ve tamamı kanunlara uygun &ccedil;alışıp, vergi ve SGK kaydı olan acentelerdir.  Unutmayalım ki; her sekt&ouml;r&uuml;n k&uuml;&ccedil;&uuml;ğ&uuml; b&uuml;y&uuml;ğ&uuml; vardır. K&uuml;&ccedil;&uuml;k &ouml;l&ccedil;ekliler  olduğu i&ccedil;in diğerleri orta &ouml;l&ccedil;ekli ve b&uuml;y&uuml;k &ouml;l&ccedil;eklidir'' dedi.<br /><br /><strong>&ldquo;Sakarya acente sayısında ideal&rdquo;</strong><br />TOBB  Sigorta Acenteleri İcra Kurulu (SAİK) Başkanı H&uuml;seyin Kasap ise,  &rdquo;T&uuml;rkiye&rsquo;deki sigorta acentelerine baktığımızda ger&ccedil;ek kişi acente  sayısı 7 bin 392, t&uuml;zel kişi acente sayısı 8 bin 294 ile toplam ise 15  bin 686&rsquo;dır. &Uuml;lke genelinde 30 milyon 896 bin potansiyel sigortalı  yaşamaktadır. Sakarya ilinde 393 bin 974 potansiyel sigortalı  yaşamaktadır. 46 bin istihdam eden sigorta sekt&ouml;r&uuml;nde kapasitenin y&uuml;zde  38&rsquo;i kullanılabiliyor. Sakarya ili acente verileri incelendiğinde ger&ccedil;ek  kişi acente sayısı 66, t&uuml;zel kişi acente sayısı 79 ile toplam 145&rsquo;tir.  B&ouml;lgenin acente taşıma kapasitesi ise 104 ila 140 aralığındadır. Yani  Sakarya sigorta acente yoğunluğu konusunda sınırlar dahilindedir. İdeal  rakamlar s&ouml;z konusudur&rdquo; ifadelerini kullandı</font>
7 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
2e8de824eebd0f16fafdcb18d528e30e@